SIGURS TÄVLING
Vårt tävlingsutskott anordnar tävlingar under hela året. Håll utkik under event och på sociala medier för kommande tävlingar!

ALLMÄN TÄVLINGSINFORMATION

Har du funderingar som rör sig kring tävlingar tveka inte att höra av dig till tavling@sigur.se.


Kika gärna in på SIFs sida om tävling , här kan du läsa om vad det innebär att tävla.

Tävling


VACCINATIONSREGLER

Här nedan hittar du information angående vaccination om du ska tävla. Texten nedan är tagen från SIF. 


Vilket reglemente gäller och när?

Det internationella reglementet tillämpas på: 

Det nationella reglementet tillämpas på:

HUR

I det internationella reglementet har alla ryttare nedanstående två kriterier att bevaka:

Ska man tävla måste båda kriterierna vara uppfyllda.

FEI/FEIF equine influenza vaccination rules

I det nationella reglementet har alla ryttare nedanstående två kriterier att bevaka:

Ska man tävla måste båda kriterierna vara uppfyllda.

Svenska Ridsport Förbundets vaccinationsbestämmelser


KOM IHÅG...

...att det är ALLTID minst sju dygns karens för att få tävla efter det att din häst är vaccinerad.

Avelsbedömningar

För hästar som deltar på avelsbedömningar gäller grundvaccination för nationella  tävlingar, men för avelshästar som skall delta i VM gäller internationell grundvaccinering.

Nyimporterade hästar

Enligt FEIFs regler görs ingen skillnad på varifrån hästar kommer. Oavsett om hästen är importerad från Island, Danmark eller annat land skall den ha fått två sprutor i grundvaccinationen (alltså spruta 1 och 2) för att få starta.

På VM löser man det genom att hästarna som kommer direkt ifrån Island får stå i karantän över tävlingen för att få dispans ifrån vaccinationsregeln.


FUNKTIONÄR

Att vara funktionär innebär att du är med och hjälper till så att vi kan anordna tävlingar, utan funktionärer - ingen tävling. Det kan vara du som tävlar, någon du har med dig eller om du kommer utan häst för att hjälpa till. Det finns uppgifter för dig som inte är erfaren eller kunnig, se nedan. Vi brukar dela upp våra dagar i två pass, ett förmiddags- och ett eftermiddagspass. Hjälper du till en halvdag ingår fika och för dig som är funktionär en hel dag, det vill säga både fm & em, ingår då fika samt lunch.  

Vi håller just nu på att ta fram ett bra system som innebär att du som funktionär kan samla ihop poäng för att du ställer upp. Vi är väldigt måna om de som ställer upp och vill kunna ge tillbaka på något sätt. 


Vid varje tävling som vi arrangerar eller är med och anordnar brukar våra tävlingsansvariga ha en lista där man kan skriva upp sig.

Vi är glada och tacksamma för all hjälp vi får!


Här nedan är olika funktionärsroller som vi är i behov av. 


Ryttarservice - Du tar emot alla ryttare som kommer för att checka av deras häst/hästars pass, godkänd vaccination, ifylld ryttarförsäkran och ryttarlicens. 

Cafeteria - Du gör i ordning fika och lunch, står i kassan, och fixar fika åt domarna.  

Speaker - Du sitter i speakerbåset och håller koll på hur tidsplaneringen under dagen ser ut, presenterar alla ekipage som kommer in på banan, kallar till collecting ring, byte av gångart vid nivå 2 grenar, läser upp poäng osv. Här kan det vara bra att ha någon som varit med innan och vet hur det går till. 

Sekretariat - Du sitter i samma bås som speakerna  och skriver in ekipagens poäng i Icetest, printar ut resultaten och sätter upp. 

Domarsekreterare - Att vara domarsekreterare innebär att du sitter i ett domarbås, antingen själv med domaren eller med ytterligare en hjälpande hand. I finaler behövs de exempelvis inte mer än en. Man antecknar kommentarer och poäng för varje ekipage som domaren säger samt räknar ut en total av poängen och visar poängtavlan för speacker och sekriteriatet. Du behöver inte ha mycket efterfarenhet för att göra detta, man lär sig snabbt. Det är roligt och lärorikt att sitta och lyssna och se.   

Collecting ring - Det innebär att du ser till att de/dem ekipage som ska vara på plats i collecting ring är där innan de ska in på banan. Startar flera samtidigt eller vid finaler sätts färgmarkeringar på ryttarna för att skilja dem åt vilket du ansvarar för. I denna arbetsuppgift är det inkluderat att öppna och stänga banan för ekipagen.  

Banansvarig - Då har du som uppgift att sköta banan såsom att sladda banan med fyrhjulig och välten i pauserna och i slutet av dagen. Det kan även vara bra att mocka vid behov.  

Tidtagare - Här behöver du ha ett tidtagarur för att ta tiden på de ekipage som rider passgrenar där tid spelar in. Här behövs minst tre stycken.

CHECKLISTA CAFÉ

Checklista för cafè vid tävling  - en ansvarar och arbetet fördelas.

Före tävling

Tävlingsdagen 

Efter tävlingen